Socialisten grote winnaars verkiezingen, groenen afgestraft

(tijd) - Zowel in Vlaanderen als in Wallonië hebben de socialisten bij de verkiezingen van zondag een geweldige stap vooruit gezet. De socialisten worden zelfs de grootste politieke familie in België. Sp.a-spirit en PS zullen in de Kamer 49 zetels (23 en 26) tellen, VLD en MR 48 (25 en 23). In Vlaanderen blijft de VLD nipt de grootste partij: 24,2 tegen 23,5 procent van de Vlaamse stemmen. Dat is de balans op basis van een bijna volledige uitslag (5.968 op 5.996 stembureau's).

Sp.a-voorzitter Steve Stevaert is de grote triomfator. Zijn alliantie met Spirit wordt beloond met een klinkende overwinning. Het rood-gele kartel haalt bijna de helft meer stemmen dan de SP in 1999 en gaat bijna zeker van 14 naar 23 kamerzetels. Agalev verdwijnt na een dramatische nederlaag helemaal uit het federale parlement. Omdat de VLD licht vooruitgaat en de Franstalige socialisten en liberalen eveneens terrein winnen, komt 'paars zonder groen' versterkt uit de stembusslag. CD&V kalft af en belandt op de derde plaats in Vlaanderen, na de VLD en sp.a-spirit.

Algemeen wordt verwacht dat Stevaert zal proberen de aangeslagen groenen te overtuigen dat ze er alle belang bij hebben om voor de regionale verkiezingen van volgend jaar tot het kartel toe te treden. De Agalev-top houdt echter de boot af. O.a. Minister Tavernier liet weten niets te zien in een kartel met sp.a-spirit

De VLD kan slechts in beperkte mate profiteren van de kanseliersbonus van premier Guy Verhofstadt. Ze gaat anderhalve procentpunt vooruit in de Vlaamse kieskring voor de Kamer. Omdat de stemmen voor Agalev en de N-VA door de kiesdrempel bijna allemaal verloren gingen, levert die beperkte stemmenwinst de VLD toch twee extra zetels op. Met 25 zetels blijft de VLD daardoor de grootste partij van Vlaanderen, nipt voor sp.a-spirit. VLD-voorzitter Karel de Gucht wees erop dat het de vijfde keer op rij is dat zijn partij vooruitgaat en eiste al dat Guy Verhofstadt zichzelf opvolgt als premier.

Uitdager CD&V kalft met iets meer dan een procentpunt af en verliest daardoor één zetel. De partij van Stefaan de Clerck ziet niet alleen de achterstand op de liberalen vergroten, ze moet ook sp.a-spirit laten voorgaan. Op de derde plaats voelen de Vlaamse christen-democraten de hete adem van het Vlaams Blok in hun nek. De extreem rechtse partij gaat in heel Vlaanderen opnieuw vooruit. Dat levert haar drie zetels meer op. N-VA-voorzitter Geert Bourgeois slaagde er enkel in zijn West-Vlaamse kamerzetel veilig te stellen. Elders slaagde de N-VA er nergens in boven de kiesdrempel te geraken.

Ook in Wallonië zijn de groenen de verliezer, al is de achteruitgang minder spectaculair dan die van Agalev. De twee grote regeringspartijen, de PS en de MR, gaan vooruit. De Franstalige socialisten van Elio di Rupo boeken de grootste winst, maar de MR van Louis Michel volgt op de voet. De PS blijft vier zetels groter dan de MR. De christen-democraten slagen er niet in hun positie als enige oppositiepartij te verzilveren. Ze gaan licht achteruit en moeten een zetel inleveren. Het extreem rechtse Front National kreeg meer stemmen, maar blijft op 1 zetel

Met 99,43 procent van de stemmen geteld ziet de uitslag er als volgt uit:

sp.a-spirit 14,91% (+ 5,37)

Vlaams Blok 11,59% (+1,72)

Agalev 2,47% (-4,52)

MR: 11,40% (+1,26)

CdH: 5,47% (-0,40)

Qua zetelverdeling geeft dit de volgende uitslag:

CD&V: 21 (- 1)

Vlaams Blok: 18 (+ 3)

Agalev: 0 (- 9)

MR: 22 (+ 4)

CdH: 8 (- 2)

FN: 1 (+ 0)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud