Advertentie
Advertentie

Elke Van den Brandt neemt valse start met Brusselse formatie

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) kwam als winnaar uit de gewestverkiezingen. ©saskia vanderstichele

Groen-boegbeeld Elke Van den Brandt, die aan Nederlandstalige kant de Brusselse regeringsvorming leidt, nodigde woensdag Open VLD, Vooruit en CD&V uit om te onderhandelen. Maar CD&V wil nog niet springen.

In Brussel nodigt Groen de liberalen, de socialisten en de christendemocraten uit voor onderhandelingen om het Nederlandstalige deel van de Brusselse regering te vormen. Dat betekent dat de N-VA, het Vlaams Belang en Team Fouad Ahidar, de revelatie van de verkiezingen, in de oppositie zouden belanden.

Maar wie woensdag dacht dat daarmee de formatie van start ging, bleek zich te vergissen. De Brusselse CD&V wil namelijk nog niet ingaan op de uitnodiging. Ontslagnemend Vlaams minister Benjamin Dalle liet weten dat zijn partij vandaag geen basis voor onderhandelingen ziet. Volgens hem is het logisch om eerst uitgebreider met Fouad Ahidar te spreken, zegt hij op de Brusselse nieuwssite Bruzz.

Advertentie

Moeilijke Brusselse puzzel

In het Brussels Gewest ligt de coalitiepuzzel moeilijker dan elders in het land. Dat komt omdat de MR en Les Engagés er niet aan een meerderheid van de Franstalige zetels komen. Ze hebben daarvoor ofwel de PS nodig, ofwel Ecolo en DéFI. Maar die drie partijen kondigden al aan voor de oppositie te kiezen. Minstens een ervan zal overhaald moeten worden om terug te keren op die beslissing.

Er wordt gemikt op een Brusselse regering met vier Nederlandstalige partijen, maar er zijn maar drie regeringspostjes.

Ook aan Nederlandstalige kant is de dynamiek anders dan in het Vlaams Gewest. De N-VA, Vooruit en CD&V komen er maar aan vijf van de 17 Nederlandstalige zetels. En terwijl Groen in Vlaanderen verloor, is het in Brussel de grote winnaar. Bovendien raakte het partijlandschap op 9 juni versnipperd.

Dat creëert een uitdaging voor het verdelen van de postjes. Nederlandstaligen hebben in de Brusselse regering recht op twee ministers en een staatssecretaris, wat lastig is nu gemikt wordt op een coalitie met vier. Uittredend minister van Mobiliteit en formateur Elke Van den Brandt zegt dat ze weet dat er maar drie bestuursmandaten voor vier partijen zijn, maar ze rekent 'op de verantwoordelijkheidszin van alle partijen'.

Mogelijk biedt het voorzitterschap of een andere topfunctie in het Brussels Parlement een uitweg, of wordt een regeringsfunctie opgesplitst in twee termijnen van tweeënhalf jaar.

Twee keer meerderheid

De regels voor de regeringsvorming in Brussel zijn complexer dan elders, omdat de hoofdstad deel uitmaakt van een breder Belgisch evenwicht. Op het federale niveau wordt de Franstalige minderheid beschermd. Zo moet een federale regering evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers tellen.

In de Brusselse regering is dat ook zo, om de Nederlandstalige minderheid te beschermen, maar daarbovenop moet de ploeg in de beide taalgroepen in het Brussels Parlement een meerderheid hebben. In de praktijk vormen de Nederlandstaligen en de Franstaligen in Brussel apart een coalitie, waarna ze samen een Brussels regeerakkoord bespreken.

Good Move

Dat wordt lastig, aangezien er inhoudelijke wrijving is. Van den Brandt won de verkiezingen dankzij Good Move, het mobiliteitsplan om de stad autoluwer te maken. De MR won ze net dankzij het autobestuurdersprotest tégen Good Move.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez schetste de voorbije weken een tweede breekpunt voor de Franstalige liberalen: geen communitarisme, wat betekent dat de scheiding tussen kerk en staat streng wordt gehandhaafd en er bijvoorbeeld geen aparte regels voor moslims kunnen zijn. Groen omarmt net diversiteit en is tegen het verbod op hoofddoeken en andere religieuze tekens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.