Advertentie

DIDIER REYNDERS Met de euwige Glimlach

-- Didier Reynders werd op 6 augustus 1958 in Luik geboren. Hij is de jongste van drie kinderen. Zijn vader was handelsvertegenwoordiger voor een beenhouwerij.

--

-- Hij studeerde rechten aan de universiteit van Luik. Daar werd hij gecontacteerd door Jean Gol, de nummer één van de Franstalige liberalen. Reynders werd de expert grondwettelijk recht op het kabinet-Gol. Later, van 1987 tot 1988, was hij Gols kabinetschef.

--

-- Zijn carrière nam een hoge vlucht: voorzitter van de NMBS (1986-1991) en voorzitter van de Regie der Luchtwegen (1991-1993). In 1992 werd hij Kamerlid om drie jaar later al fractieleider van de liberalen in de Kamer te worden. Vanuit de oppositie bouwde hij zich snel een ijzersterke reputatie op.

--

-- Bij de start van paars in 1999 werd Reynders minister van Financiën. Hij stond niet langer in de schaduw van de overleden Jean Gol, maar moest Louis Michel in de interne hiërarchie laten voorgaan. Toen Louis Michel eind 2004 voor de Europese Commissie kiest, werd Reynders de nummer één van de Franstalige liberalen.

--

-- Reynders combineert sinds 2005 het voorzitterschap van de Mouvement Réformateur (MR) met het vicepremierschap in de regering-Verhofstadt, waar hij ook bevoegd is voor Financiën. Reynders maakt in de regering zijn reputatie van sluwe vos waar. In de onderhandelingen is hij een te duchten tegenstander, die niet vies is van een vuile truc.

--

-- Zijn eeuwige glimlach is zijn handelsmerk. Nonchalance is zijn achilleshiel, zeker als blijkt dat hij weinig doet om de diepe malaise bij de fiscus aan te pakken. In Vlaanderen fungeert Reynders daarom steeds meer als schietschijf, ook al spreekt hij redelijk goed Nederlands.

--

-- Reynders beseft dat hij in de liberale familie de nummer twee is, na Guy Verhofstadt. Reynders' kansen op het premierschap zijn niet zo groot.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud