Restaurant Jacobin in Brugge | 'Sommige borden zijn amper een gerecht te noemen'

De chef achter Jacobin in Brugge heeft er zijn tijd voor genomen, maar hij mag trots zijn op het resultaat. Culinair recensent Jan Scheidtweiler komt terug.

De keuken kent soms late roepingen. Eigenlijk is Carl Van Oyen (41) slager. Hij rolde pas op zijn 29ste de horeca in, eerst via een opleiding, daarna als kok in De Karmeliet en Pure C. Toch duurde het nog tot dit voorjaar voor hij zijn eigen restaurant opende. De chef had Jacobin al gepland in 2018, maar de coronapandemie, vergunningen en verbouwingen deden de jaren voorbijglijden.

Veggie pop-upresto Frondes in Schaarbeek | ‘Hopelijk komt er een vervolg’
Advertentie
Advertentie

Wie binnenstapt in dit kleine pand met zijn trapgevel uit de zestiende en zeventiende eeuw – de naam is een Franse verwijzing naar de predikheren die in deze buurt een klooster hadden – snapt waarom het allemaal wat langer duurde. De houten balken in het plafond getuigen nog van een ver verleden, voor de rest lijkt het hier allemaal grondig hertimmerd. De open deur laat een glimp van de keuken zien, aan de bar wacht een uitnodigende toog.

Chef Carl Van Oyen houdt het bij vijftien simpele borden om te delen.
©Ilse Van Oyen

Zou het met zijn leeftijd te maken hebben, de maturiteit die met de jaren komt? Van Oyen verliest zich alleszins niet in ingewikkelde gerechten met ditjes en datjes. De chef houdt het bij vijftien simpele borden om te delen, van gegratineerde oesters (12,9 euro voor twee) tot een dame blanche (12 euro). Wie het wat uitgebreider wil – een aardappelbereiding, een slaatje – moet bijbetalen; zelfs voor brood rekent Jacobin drie euro extra.

Sommige borden zijn eigenlijk amper een gerecht te noemen – bij een royale portie succulente wilde-eendenborst (42 euro) liggen gewoon wat blokjes rode biet en een blaadje eikensla. Toch is dat gerecht door de mooie gaartijd en de kwaliteit van het vlees een van de hoogtepunten van de avond. Een meer bewerkte bereiding van gravlax van zalm, komkommer, karnemelk en braambes (16 euro) valt dan weer tegen: je verwacht een bord met friszure accenten en vis die hoog op smaak is, maar in realiteit is het allemaal wat vlak en braaf. Flinke stukken geroosterde spitskool met een citrusdressing en zonnebloempitten (14 euro) zijn dan weer helemaal prima. De kool lijkt lang in een oven op lage temperatuur gezeten te hebben, zo boterzacht is ze. Ook grof gemalen rundstartaar (22 euro) met een ansjovismayonaise biedt veel eetplezier.

Zelfs de nagerechten houden het basic: een stuk gebrande cheesecake (12 euro) of kersenijs met chocolade­crème en karamel (12 euro). Het zijn desserts die een dubbel bewijs vormen dat simpel lekker kan zijn.

Advertentie
Advertentie

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Jacobin

Top (zalige beleving) ****
Goed (hier kom ik terug) ***
Redelijk (potentieel aanwezig) **
Teleurstellend (niets positiefs te melden) *

| Adres | Predikherenstraat 13, 8000 Brugge
| Tel. | 050/73.99.03
| Website | jacobin-brugge.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag

Decibel

De tafels staan dicht bij elkaar, maar gelukkig was het een rustige avond: gemiddeld 61 dB met pieken tot 81,4 dB.

Advertentie

Rekening

71,75 euro per persoon (59 euro eten, 12,75 euro drinken).

Wijn

Korte, maar heel gevarieerde wijnkaart met amper zestien namen – dit zou wat uitgebreider mogen. Zes wijnen per glas, met redelijke prijzen (reken zeven euro per glas).

Kom ik terug?

Graag. Simpel en lekker tegen al bij al correcte prijzen, het is zeldzamer dan je denkt.

Advertentie