Restaurant Le Beau Rivage in Namen | Traditie + vernieuwing = kwaliteit

De jonge chef maakt in restaurant Le Beau Rivage by Curtis Maquet in Namen de hoge verwachtingen grotendeels waar, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Chefs met hoge koksmutsen, foie gras, grand-veneursaus en soufflé op de menukaart: bij Le Beau Rivage by Curtis Maquet in het Waalse Dave (Namen) lijkt de klassieke keuken nooit weggeweest. Toch is dit restaurant het werk van een chef die amper 24 jaar is: Curtis Maquet opende zijn zaak pas in april, na drie jaar als souschef bij tweesterrenrestaurant La Table de Maxime in Paliseul.

Restaurant Babam in Brussel zet voor weinig geld veel kwaliteit neer
Advertentie
Advertentie

De idyllische ligging langs de Maas past goed bij de stijlvolle inrichting en de culinaire ambities van de chef. Het is het soort restaurant waarop obers met een handschoen saus uitgieten bij verzorgde gerechten met een klassieke basis.

Maquet werd eerder deze maand, tot zijn eigen verbazing, door Gault&Millau met een start­score van 14/20 bekroond als hoogste nieuwkomer in Wallonië. Kan hij de hooggespannen verwachtingen inlossen?

Chef Curtis Maquet in actie in zijn restaurant Le Beau Rivage by Curtis Maquet in Namen: de jongste belofte aan het Waalse culinaire firmament.
Chef Curtis Maquet in actie in zijn restaurant Le Beau Rivage by Curtis Maquet in Namen: de jongste belofte aan het Waalse culinaire firmament.

De kaart toont dat de jonge chef resoluut voor luxeproducten gaat: het wemelt er van truffel, kaviaar en wildbereidingen. Dat levert à-la-carte­gerechten op met hoge prijzen – het goedkoopste hoofdgerecht kost 50 euro. De menu’s zijn dan weer opvallend betaalbaar: een lunch in twee gangen kost 35 euro, het degustatiemenu varieert van 50 euro (drie gangen) tot 78 euro (vijf gangen).

Advertentie

Dat begint met wat voorzichtige hapjes, waaronder – opvallend voor een herfstmenu – een bewerking van tomaten. Ook een koud voorgerecht met pompoen en kastanje overtuigt niet helemaal. Laagjes pompoen als een lasagne opbouwen en aftoppen met geschaafde kastanje is een goed idee, maar de mornaysaus ertussen maakt het geheel log.

Advertentie
Advertentie
Restaurant L’Assiette Champenoise (***) bij Reims | Smaakvol eten bij chef met persoonlijkheid

De garnituur bij een grote, kortgebakken coquille toont daarna dat de chef ook licht en elegant kan koken. Een crème van bloemkool wordt interessant begeleid door zowel tempura van bloemkool als knapperige maïs. Een boterige rodewijnsaus biedt een geslaagd extra accent.

Ook een dubbele bereiding van haas bevestigt dat traditie en vernieuwing hier samen in kwaliteit resulteren. Eerst komt een rijkelijk stoofgerecht, afgewerkt met gebakken foie en truffel, dan een verfijnd bord met twee hazenrugfilets. Daarbij maken onder meer de fijne grand-veneursaus, een gel van kweepeer en brikdeeg gevuld met groene kool indruk. Curtis Maquet is een grote belofte.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Le Beau Rivage by Curtis

| Adres | 8 rue du Rivage, 5100 Dave (Namen)
| Tel. | 081/63.36.64
| Website | curtismaquet.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag

Decibel

Een aangenaam gemiddelde van 65 dB.

Rekening

169,50 euro per persoon (105 euro eten, 64,50 euro drinken).

Advertentie

Wijn

Een kaart die perfect aansluit bij de ambities van de chef. Knappe wijnpairing bij het menu, met onder meer een Saint-Emilion Grand Cru 2014 van Château Cartier bij de hazenrug: 48 euro voor vijf glazen.

Kom ik terug?

Deze beloftevolle chef staat aan het begin van een mooi avontuur: ik kom terug!

Advertentie