De jonge chef maakt in restaurant Le Beau Rivage by Curtis Maquet in Namen de hoge verwachtingen grotendeels waar, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Chefs met hoge koksmutsen, foie gras, grand-veneursaus en soufflé op de menukaart: bij Le Beau Rivage by Curtis Maquet in het Waalse Dave (Namen) lijkt de klassieke keuken nooit weggeweest. Toch is dit restaurant het werk van een chef die amper 24 jaar is: Curtis Maquet opende zijn zaak pas in april, na drie jaar als souschef bij tweesterrenrestaurant La Table de Maxime in Paliseul.
De idyllische ligging langs de Maas past goed bij de stijlvolle inrichting en de culinaire ambities van de chef. Het is het soort restaurant waarop obers met een handschoen saus uitgieten bij verzorgde gerechten met een klassieke basis.
Maquet werd eerder deze maand, tot zijn eigen verbazing, door Gault&Millau met een startscore van 14/20 bekroond als hoogste nieuwkomer in Wallonië. Kan hij de hooggespannen verwachtingen inlossen?
De kaart toont dat de jonge chef resoluut voor luxeproducten gaat: het wemelt er van truffel, kaviaar en wildbereidingen. Dat levert à-la-cartegerechten op met hoge prijzen – het goedkoopste hoofdgerecht kost 50 euro. De menu’s zijn dan weer opvallend betaalbaar: een lunch in twee gangen kost 35 euro, het degustatiemenu varieert van 50 euro (drie gangen) tot 78 euro (vijf gangen).
Dat begint met wat voorzichtige hapjes, waaronder – opvallend voor een herfstmenu – een bewerking van tomaten. Ook een koud voorgerecht met pompoen en kastanje overtuigt niet helemaal. Laagjes pompoen als een lasagne opbouwen en aftoppen met geschaafde kastanje is een goed idee, maar de mornaysaus ertussen maakt het geheel log.
De garnituur bij een grote, kortgebakken coquille toont daarna dat de chef ook licht en elegant kan koken. Een crème van bloemkool wordt interessant begeleid door zowel tempura van bloemkool als knapperige maïs. Een boterige rodewijnsaus biedt een geslaagd extra accent.
Ook een dubbele bereiding van haas bevestigt dat traditie en vernieuwing hier samen in kwaliteit resulteren. Eerst komt een rijkelijk stoofgerecht, afgewerkt met gebakken foie en truffel, dan een verfijnd bord met twee hazenrugfilets. Daarbij maken onder meer de fijne grand-veneursaus, een gel van kweepeer en brikdeeg gevuld met groene kool indruk. Curtis Maquet is een grote belofte.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Le Beau Rivage by Curtis
| Adres | 8 rue du Rivage, 5100 Dave (Namen)
| Tel. | 081/63.36.64
| Website | curtismaquet.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag
Decibel
Een aangenaam gemiddelde van 65 dB.
Rekening
169,50 euro per persoon (105 euro eten, 64,50 euro drinken).
Wijn
Een kaart die perfect aansluit bij de ambities van de chef. Knappe wijnpairing bij het menu, met onder meer een Saint-Emilion Grand Cru 2014 van Château Cartier bij de hazenrug: 48 euro voor vijf glazen.
Kom ik terug?
Deze beloftevolle chef staat aan het begin van een mooi avontuur: ik kom terug!