Advertentie

Peter Vermeersch wordt stadscomponist van Gent

(belga) - Gent heeft componist en muzikant Peter Vermeersch (44) aangesteld als 'stadscomponist', in opvolging van Roel Richelieu van Londersele, die afgelopen weekend zijn taak neerlegde als stadsdichter. Op aanraden van Florian Heyerick, laureaat van de cultuurprijs voor muziek van de stad Gent, koos de stad Vermeersch als 'stadstoondichter' tegen betaling van een symbolische 620 euro voor één jaar.

Richelieu van Londersele schreef in 2003 vier gelegenheidsgedichten, waarvan het eerste de loftrompet stak over 'Gent, zondag onder de steden'. Zijn opvolger Vermeersch is behalve architect en getalenteerd multi-instrumentalist (klarinet, tenorsax, keyboards) vooral componist. Hij schreef muziek voor talloze theaterproducties, waaronder 'Weg' en 'Larf' van Josse De Pauw. Dansliefhebbers kennen hem wellicht van de voorstellingen 'Rosas danst Rosas' van Anne Teresa De Keersmaeker of 'What the body does not remember' en 'The weight of a hand' van Wim Vandekeybus. Vermeersch schreef hiervoor de muziek, net als voor het door hem gestichte 'Maximalist!'.

Na zes cd's hield zijn ensemble X-Legged Sally in 1997 ermee op en legde stichter-frontman Vermeersch zich onder meer toe op rockmuziek: hij richtte 'A Group' op samen met gitarist-componist Pierre Vervloesem, met wie hij ook de debuutalbums van dEUS of Mad Dog Loose producete. Met Tom Barman, frontman van dEUS, en CJ Bolland heeft Vermeersch trouwens nog succes onder de naam Magnus.

Anderzijds kon hij na de stop van X-Legged Sally improviseren met zijn 17-koppige big band Flat Earth Society. De band fungeerde eerder als huisorkest van Brugge 2002. Nog in 2002 kwam de speelfilm 'Minoes' in de bioscoop, gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. FES zorgde voor de soundtrack en kreeg daarvoor een nominatie voor 'The World Soundtrack Award 2002'.

'Schijnbaar moeiteloos maakt hij zowel klassieke muziek, theatermuziek, soundtracks voor film, dansmuziek, als rockmuziek en opera', zei schepen van Rouveroij dinsdag. 'Deze enorme veelzijdigheid, zijn intense verwevenheid met de Gentse en Vlaamse cultuursector, gecombineerd met groot muzikaal talent maken van hem een uitgelezen kandidaat als stadstoondichter.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud