Microsoft sluit miljardendeal rond futuristische headsets voor soldaten

©AFP

Het Amerikaanse techbedrijf Microsoft mag minstens 120.000 augmented reality-headsets van de volgende generatie leveren voor Amerikaanse soldaten. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Microsoft slaat een serieuze slag met het Amerikaanse leger. Het won een mega-contract, waarvan de waarde de komende tien jaar kan oplopen tot 21,9 miljard dollar, om minstens 120.000 augmented reality-headsets te leveren voor soldaten.

Specifiek zal Microsoft het Amerikaanse leger voorzien van 'Integrated Visual Augmentation System'-headsets. Die moeten soldaten helpen trainen, inzoomen op doelwitten of bewust maken van dreigingen door een extra laag van contextuele informatie op de realiteit te leggen, staat in de aankondiging van de deal woensdag.

Het Amerikaanse leger deelde mee dat het contract initieel vijf jaar loopt, met een optie om er nog eens vijf jaar aan te plakken. De techgigant werkt al twee jaar nauw samen met het Amerikaanse leger rond een prototype van het product dat voortborduurt op zijn bestaande smartglassproduct voor bedrijven, de HoloLens.

Dankzij de futuristische headset kunnen soldaten om de hoek kijken zonder zich te moeten verplaatsen. Hun bevelhebbers kunnen alles in real time volgen vanop afstand.

'Het programma creëert een verhoogd bewustzijn van de omgeving en maakt het delen van informatie en het nemen van beslissingen in verschillende scenario's mogelijk', zegt Microsoft-specialist Alex Kipman in een blogpost. 'De headsets verhogen de veiligheid van de soldaten en maakt ze doeltreffender.'

Om de hoek kijken zonder je te verplaatsen

James McConville, de stafchef van het Amerikaanse leger, is lyrisch. Volgens hem veranderen de futuristische headsets de 'way we do business' fundamenteel. Ze zijn bedoeld voor stedelijke omgevingen met man-aan-mangevechten.

De slimme bril legt beelden boven op het terrein dat de soldaten voor zich zien. Daardoor kunnen ze door verdedigingsmuren en om de hoek kijken zonder zich te moeten verplaatsen.

De brillen laten soldaten toe live beelden van drones te ontvangen.

De brillen staan via een netwerk in verbinding met elkaar, zodat ook de bevelhebbers vanop afstand in real time kunnen volgen wat de soldaten op het terrein zien en ervaren. De soldaten kunnen onder meer ook live beelden van drones ontvangen.

Videospelinstructies

Sommige soldaten gaven de brillen de bijnaam 'FrankenGoggles'. Ze stellen dat ze even intuïtief aanvoelen als een iPhone en vergeleken het gebruik ervan met het volgen van videospelinstructies.

De eerste veldtesten bij het Amerikaanse leger dateren van oktober 2018, nadat Microsoft een contract ter waarde van 480 miljoen dollar had gewonnen om het leger van prototypes te voorzien.

Begin 2019 vroegen 94 Microsoft-werknemers hun werkgever het contract te annuleren, omdat Microsoft geen wapentechnologie moet ontwikkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud