Misdaadschrijver Baantjer overleden

De Nederlandse schrijver Appie (Albert Cornelis) Baantjer is op 86-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Hij genoot vooral bekendheid met zijn boeken rond rechercheur De Cock.

Baantjer werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Hij werd vooral bekend met zijn boekenreeks rond rechercheur De Cock. Van deze reeks zijn er ruim zeven miljoen verkocht. Naar aanleiding van de boeken is ook een televisieserie gemaakt waarin acteur Piet Römer de hoofdrol vertolkte. In Vlaanderen loopt de tv-serie momenteel op Eén (VRT).

Baantjer werkte zelf tientallen jaren bij de Amsterdamse politie, waarvan vele op het bureau Warmoesstraat. Baantjers eerste verhaal '5 x 8...grijpt in' verscheen in 1958. Het karakter van rechercheur de Cock, met cee-oo-cee-kaa, dook voor het eerst op in het boek 'Een strop voor Bobby', maar kreeg pas definitief vorm in 'De Cock en de wurger op zondag'. Dat werk verscheen in 1965.

Volgens de Uitgever werd begin augustus bij de auteur een agressieve vorm van slokdarmkanker geconstateerd. De laatste dagen werd Baantjer verzorgd in een hospice in Alkmaar omringd door zijn dierbaren. De schrijver en oud-politieman zal in besloten kring worden begraven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud