Bestuursakkoord in Mechelen

Bart Somers wordt nog eens 6 jaar burgemeester van Mechelen. PHOTO: BELGA/KRISTOF VAN ACCOM

In Mechelen hebben de stadslijst vld-groen-m+, CD&V en N-VA een akkoord gesloten om de komende zes jaar samen de stad te besturen. De nieuwe meerderheid levert 32 van de 43 gemeenteraadsleden, de sp.a van Caroline Gennez belandt op de oppositiebanken.

Na tien dagen onderhandelen hebben vertegenwoordigers van de verschillende lijsten voldoende inhoudelijke overeenkomsten gevonden om de komende zes jaar met elkaar in zee te gaan. Het akkoord bestaat uit een twintigtal krachtlijnen die de partijen de komende weken zullen uitwerken tot een gedetailleerd bestuursakkoord.

De coalitie plant voor de komende legislatuur onder meer duizend extra kinderopvangplaatsen, een sociaal restaurant en een viertal nieuwe woonwijken, waarvan één volledig klimaatneutraal. Tegelijk komt er een nieuw mobiliteitsplan, waarbij meer aandacht besteed zal worden aan zwakke weggebruikers en het openbaar vervoer.

De Mechelse ploeg neemt zich ook voor te waken over het 'Vlaamse en Nederlandstalige karakter van onze stad'. Een actieplan Nederlands, dat zich als doel stelt tegen 2020 85 procent van de Mechelse kinderen Nederlands als thuistaal te laten hanteren, moet daarbij helpen.

De stadslijst, vld-groen-m+, levert de burgemeester, de OCMW-voorzitter en drie schepenen. De N-VA en CD&V mogen elk respectievelijk 3,5 en 1,5 schepen voor hun rekening nemen. De namen van de schepenen zijn nog niet bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud