Oh nee, toch geen bostadsbubbla!

De nieuwe Zweedse renteknip zal de gevreesde 'bostadbubbla', zeg maar de Zweedse huizenzeepbel, nog iets dreigender maken.

Gelukkig hebben we op de redactie een tante Kaat, aan wie we onze meest prangende vragen mogen stellen. Nu ECB-voorzitter Mario Draghi de eurocrisis opgelost heeft, hield in 2012 één vraag mij erg bezig: of de voertaal in de excellente Scandinavische serie 'De Brug' Deens dan wel Zweeds is.

Kaat wist raad: 'Beide. Die knappe Zweedse met een hoek af uit Malmö spreekt Zweeds, de Deen uit Kopenhagen Deens. En ze verstaan elkaar, al spreken de Denen soms véél te rap voor die Zweden.' Zo, dat mysterie is opgelost.

Nu ik erop let, de Zweden spreken inderdaad trager dan hun buren van over het Kattegat. Heerlijke taal, trouwens. Mijn favoriete woord is sinds kort ‘bostadsbubbla’. Dat is Zweeds voor huizenzeepbel, leert mij de webstek van Lars E.O. Svensson 

In een interview met de vice-gouverneur van de Riksbank kopte Svenska Dagbladet 'Inga tecken pa bostadsbubbla'. Geen spoor van een huizenzeepbel, dat had u wel begrepen. Het citaat is vintage Svensson. Tot hij bij de Riksbank aan de slag ging, zat hij aan Princeton University een paar deuren van Ben Bernanke. En net als zijn vroegere buur lijkt Svensson te denken dat de rente best zo laag mogelijk - liefst op een rond cijfer - zit om de economie te stimuleren.

In tegenstelling tot de voetvegen bij de Amerikaanse centrale bank krijgt Svensson in de schoot van de Riksbank wél weerwerk: van gouverneur Stefan Ingves. Een centraal bankier van de oude stempel die als voorzitter van de bankenwaakhond in Basel bij het ontbijt al eens een te sterk op risico beluste bankier durft te vermorzelen.

En een centraal bankier die zich, stel je voor, zorgen maakt over de zeepbellen die lage rentes altijd met zich meebrengen. Ingves gaf een uitstekende toespraak op 4 december en waarschuwde dat de hoge gezinsschulden in Zweden een tijdbom zijn. En dat het afremmen van de stratosferische huizenprijzen de verdomde plicht is van een centraal bankier, omdat niemand anders het in zijn plaats doet.

'Een overmatige opbouw van schulden - ongeacht of dat in de private of in de publieke sector is - leidt vroeg of laat tot problemen. De gebeurtenissen in de eurozone vormen daar een angstwekkende illustratie van’, donderde Ingves.

Die zware crisis in de eurozone treft nu ook de Zweedse economie, die in 2010 en 2011 nog een glansprestatie neerzette. Daarom kreeg Svensson vandaag zijn zin in de vorm van een renteknip van  25 basispunten tot 1 procent. En zal collega Ingves van achter zijn snor nog wat meer over de bostadsbubbla brommen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud