Colruyt test kleine stadswinkel verder uit

De Colruyt Groep test met een apart concept, Okay Compact, ook kleine stadswinkels uit. ©BELGA

Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven, is Colruyt druk een nieuwe stadswinkelformule aan het uittesten. Binnenkort opent de derde Okay Compact in de Antwerpse Boudewijnsstraat.

Colruyt-woordvoerder Jan Derom bevestigt het bericht daarover in De Standaard. Het concept van Okay Compact is op zich niet nieuw. De eerste winkel opende afgelopen zomer in de Brusselse gemeente Elsene. Intussen is er ook al een winkel in Luik.

Colruyt bouwt aan een tweede vestiging van zijn luxewinkel Cru, meldt de krant De Standaard. Het nieuwe gebouw zal over een jaar de deuren openen aan de Gentse Kouter, bevestigt Cru-directeur Jean-Pierre Roelands.

‘Het gaat om een nieuwbouwproject. De Gentse Cru zal er dus helemaal anders uitzien dan de oude gerenoveerde hoeve in Overijse, waarin sinds enkele maanden de eerste Cru huist.’ Roelands zegt dat het de bedoeling is om elke Cru in te bedden in zijn omgeving.

Cru is een winkel met dure, artisanale producten. Daarmee richt Colruyt zich op klanten die gastronomisch willen genieten en daar een hogere prijs voor willen betalen. De keten opende in november vorig jaar zijn eerste winkel. Roelands wil er dit jaar graag nog een tweetal openen, om het concept uitgebreid te kunnen testen.

Geruchten dat hij aast op een stekje in de Antwerpse wijk Eilandje, wimpelt hij af als speculatie. ‘We zijn wel geïnteresseerd in Antwerpen, maar we bekijken opportuniteiten in heel België.’

Binnenkort zal Cru zijn aanpak in Overijse bijsturen. Er moet nog meer service komen, zegt Roelands. ‘Bij de beenhouwerij zullen we de zelfbediening deels behouden, maar er moet meer bediening komen.’

'In die winkels zijn we volop aan het testen wat er werkt en niet werkt', aldus Derom. 'Ook de winkel in Antwerpen past in deze testfase. Daarom ook dat we nog niet te veel ruchtbaarheid hebben gegeven aan deze formule. Nu kunnen we ook beter bekijken wat de verschillen zijn tussen steden als Antwerpen, Luik en Brussel.'

Het is momenteel niet duidelijk hoeveel Okay Compacts Colruyt wil openen. 'Het is niet de bedoeling om op korte termijn 10 tot 20 winkels te openen', zegt Derom. 'Zoals met alles bij Colruyt, doen we dit stap voor stap. Daarom hebben we ook een aparte NV opgericht, die ons toelaat om de resultaten van deze tests van zeer nabij op te volgen.'

Hyperconcurrentieel segment

De compacte stadswinkels zijn een nieuwe wereld voor Colruyt. De kern van het bedrijf, de Colruyt-winkels met hun laagsteprijsgarantie, steunen veel meer op grotere winkeloppervlakken en het maximaliseren van de omzet per vierkante meter. 'Maar met Okay en de Spar-winkels hebben we intussen ook al heel wat ervaring opgedaan met andere winkelformules', aldus nog Derom.

Colruyt waagt zich wel in een hyperconcurrentieel segment van de markt. Vooral Delhaize, met de Shop&Go-formule en Carrefour, met Carrefour Express, hebben de jongste jaren al een aanzienlijk netwerk van kleine stadswinkels uitgebouwd. Er zijn al een honderdtal Shop&Go's in ons land, en zowat 250 Carrefour Express-winkels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud