Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Overheid stimuleert wonen in winkelstraat

Alexis Dragonetti, CEO Ballon Media, woont boven een winkel op de Antwerpse Meir. ©gf

Wie in 2019 boven een winkelpand gaat wonen, is vijf jaar vrijgesteld van onroerende voorheffing. Zegmaar, de jaarlijkse belasting op basis van het kadastraal inkomen. Daarmee wil de Vlaamse overheid de winkelruimtes optimaler benutten én de sociale controle na sluitingstijd vergroten.

Naar schatting 10% van alle winkelpanden in ons land staan leeg. In winkelluwe straten wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om leegstaande panden om te vormen tot woningen. In zones met veel winkels wordt wonen boven winkels aangemoedigd. We vechten hiermee tegen verloedering, maken werk van meer sociale controle en zorgen voor meer betaalbare bewoning in stadscentra, vertelde Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein aan de VRT.

Wonen op de Meir

Een van de mensen die vandaag al boven een winkelpand woont, is Alexis Dragonetti, CEO bij stripuitgever Ballon Media. ‘Sinds twee jaar betrek ik een appartement vlak boven de Stadsfeestzaal op de Antwerpse Meir. Mijn woonst is U-vormig, en krult rond de lichthal van het gebouw. Ik huur de plaats momenteel – ik dacht in alle eerlijkheid dat dit maar een tijdelijke oplossing zou zijn - maar overweeg hem aan te kopen. Ik heb nog geen idee of ik bij de akteverleiding dan al in het nieuwe roerende voorheffingsysteem zal zitten, of nog in het oude.’

Door de investeringsdrempel te verlagen, zal volgens mij de waarde van leegstaand winkelvastgoed hersteld kunnen worden.
Alexis Dragonetti
CEO bij Ballon Media

Het ‘oude’ systeem

Sinds enkele jaren geeft de overheid een vrijstelling tot drie jaar onroerende voorheffing, voor wie een leegstaand winkelpand omvormt tot woning. Met gemiddeld 30 aanvragen per jaar, niet bepaald een populaire regeling. Te complex, zo klinkt het. Minstens 50% van het gebouw moet bijvoorbeeld uit winkelfunctie bestaan, waardoor heel wat panden uit de boot vallen. Dat is bij de nieuwe, versoepelde variant niet langer het geval. Die treedt in voege op 1 januari 2019.  

Wonen in een winkelstraat moet je wel liggen, verduidelijkt Alexis Dragonetti. ‘Als rasechte stadsmens vind ik het hier zalig: er is een supermarkt op de benedenverdieping, en ik ben omringd door leuke eetadresjes en cafés. Liefhebbers van natuur en rust vinden deze locatie allicht catastrofaal. Het kan hier overdag – en zeker op zaterdag – ontzettend druk zijn. Daar heb ik echter weinig last van, want dan ben ik zelden thuis (lacht). En op zondag is het hier echt fluisterstil. Het grootste nadeel? Ik kan overdag niet voor mijn deur parkeren.’

Verkommerend patrimonium

Ook voor de stad en de omgeving is wonen in een leegstaande bovenverdieping of winkel – in Antwerpen alleen al spreken we over 1.400 panden – positief, vindt Alexis Dragonetti. ‘Ik zie hier hele mooie panden lang leegstaan, of mooie winkels met een ongebruikte bovenverdieping verkommeren. Het is pure zonde dat daar vandaag zo weinig mee gebeurt. Ik pleit ervoor om daar te gaan wonen op z’n minst eens te overwegen. Door de investeringsdrempel te verlagen, zal volgens mij de waarde van leegstaand winkelvastgoed hersteld kunnen worden. Die nieuwe Vlaamse maatregel, zal daar zeker toe bijdragen.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.