Brussel worstelt met stadstol

©Photo News

De Brusselse regering is het donderdag niet eens geraakt over een Brusselse stadstol. De administratie wordt nu gevraagd de technische details uit te werken.

De Brusselse regering heeft donderdag op haar wekelijkse ministerraad haar plannen voor een stadstol besproken, maar ze heeft de knoop niet kunnen doorhakken. Volgens de regering zijn er nog te veel technische details die niet duidelijk zijn.

Ze gaan bijvoorbeeld over de vraag of er sociale tarieven komen, voor wie die kunnen gelden en hoe laag ze zullen zijn. Anderen vragen gaan over taxichauffeurs of deelauto's, zoals Cambio. Verwacht wordt dat de kwestie ten vroegste volgende week donderdag weer op de regeringstafel komt, al kan dat ook later zijn.

Pendelaars

De stadstol ligt gevoelig omdat hij Vlaamse en Waalse pendelaars op extra kosten dreigt te jagen. Voor de inwoners van het Brussels Gewest zullen de belastingen op autobezit dalen, maar die op het autogebruik stijgen. Voor de Vlamingen en Walen zal - zonder breder akkoord, waarbij ook hun regering is betrokken - alleen het laatste gelden.

Brussel is nog altijd van plan een eventueel akkoord over de stadstol voor te leggen aan Vlaanderen en Wallonië. Maar het maakte ook al duidelijk dat het bij een 'neen' of een 'non' op eigen houtje doorzet.

De stadstol bestaat uit een heffing voor wie de stad binnenrijdt en een kilometerheffing daarna. Het gaat om een 'slimme' heffing, wat betekent dat op piekmomenten de tarieven hoger zullen liggen. In de ontwerpbegroting voor volgend jaar zijn al 93 miljoen euro aan uitgaven voorzien om het camerasysteem op poten te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud