Antwerpen heeft nieuw stadsbestuur

Bart De Wever wordt de nieuwe burgemeester van 't Stad.

Bart De Wever heeft bijna twee maanden na de lokale verkiezingen een akkoord op zak. Samen met CD&V en Open VLD gaat de N-VA de komende zes jaar de stad Antwerpen besturen.

Dat maakte de N-VA zondag bekend in een persmededeling. Maandagnamiddag om 17 uur organiseert de partij samen met haar kersverse coalitiegenoten een persconferentie om het nieuwe bestuursakkoord toe te lichten.

'Het bestuursakkoord is helemaal af, op het polijsten van de taal na', luidde het zondag bij N-VA. Toch is het werk nog niet volledig gedaan. Zo moet er nog onderhandeld worden over de schepenfuncties en wie welke bevoegdheden krijgt.

Na de klinkende verkiezingsoverwinning leek het een hele tijd te gaan duren vooraleer er een coalitie op de been kon gebracht worden. De Stadslijst van aftredend burgemeester Patrick Janssens haalde bijna 29 procent van de stemmen binnen - tegenover 38 procent voor de N-VA - maar toch koos de sp.a voor een oppositiekuur.

CD&V, de andere partij die op de Stadslijst stond, wou echter niet samen met sp.a de woestijn intrekken. De Wever speelde kon daarom via zijn beruchte 'nederige demarche' de Stadslijst verrassend snel uit elkaar spelen.

Dat wekte heel wat wrevel vanuit de eigen gelederen. 'We missen vandaag essentiële politieke ethiek', oordeelde CD&V-senator Rik Torfs bijvoorbeeld. 'Er is minimale geloofwaardigheid nodig. We moeten ons houden aan ons gegeven woord. Met dit soort politieke houding, verlies je je geloofwaardigheid.'

Na negentig jaar van socialistische heerschappij in de Scheldestad komt er nu dus een centrumrechts stadsbestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud