Advertentie

Netflix betaalt Comcast voor snellere downloads

(foto bloomberg) ©Bloomberg

De streamingdienst Netflix gaat de kabelmaatschappij Comcast betalen voor een geprivilegieerde rechtstreekse verbinding. Het doel is de snelheid te verhogen waarmee gebruikers van Netflix bestanden zoals films of series kunnen downloaden. De deal doet stof opwaaien, omdat hij ingaat tegen de netneutraliteit op het internet.

De overeenkomst houdt in dat Netflix de films en tv-programma's die zijn klanten online kunnen bekijken rechtstreeks aan Comcast gaat leveren, en niet via derde partijen. De beide partijen lieten in een communiqué weten maandenlang te hebben onderhandeld over de deal, die voor meerdere jaren geldt. Over de voorwaarden is weinig bekendgemaakt, behalve dat Netflix geen voorkeursbehandeling krijgt.

Het valt echter wel te verwachten dat er een eind komt aan de klachten van Netflix dat zijn videostromen door Comcast te traag werden doorgegeven, waardoor de beeldkwaliteit achterop bleef. Daarbij werd geïnsinueerd dat Comcast zijn eigen inhoud - als eigenaar van NBC Universal - op die manier beschermde tegen de stijgende concurrentie van het populaire Netflix.

Advertentie

Overigens sloot Netflix, dat wereldwijd al 44 miljoen abonnees telt, al gelijkaardige overeenkomsten met andere maar kleinere aanbieders van breedband, zoals Cablevision en Cox.

Toch worden de vragen nu prangender. Niet alleen over de macht van Comcast, dat met Time Warner erbij de belangrijkste breedbandaanbieder is in de VS en meer dan 30 procent van de markt van betaaltelevisie in handen heeft. Maar zeker ook over het principe van netneutraliteit. Dat houdt in dat de kabelaars zonder onderscheid of voorkeursbehandelingen de pakketjes data van verschillende websites over het internet laten circuleren. Netflix aarzelde niet op die netneutraliteit te hameren als zijn data moesten worden doorgesluisd, maar het ondergraaft nu het systeem door de kabelmaatschappij te betalen voor een andere toegang die tot een hogere snelheid leidt.

De vrees is allicht niet ongegrond dat ook andere aanbieders van breedband zoals Verizon en AT&T gelijkaardige overeenkomsten zullen willen afsluiten, en dat betalen voor snelheid een courante praktijk wordt. Dat is niet louter een Amerikaanse kwestie, gezien de aanwezigheid van Netflix in Europa. Over de komst van de streamingdienst naar ons land wordt eveneens al lang gespeculeerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud