Advertentie

Fastned opent zijn eerste snellaadstation in België

Het nieuwe laadstation in Oostende. ©BELGA

Na de opening van een laadstation bij de luchthaven van Oostende plant het Nederlandse snellaadbedrijf ruim 10 stations op snelwegparkings in ons land.

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned heeft dinsdag zijn eerste snellaadstation in België geopend. Het laadstation bij de luchthaven van Oostende is goed voor een investering van 500.000 euro. Vier elektrische voertuigen kunnen er tegelijk in amper 15 minuten tot 300 kilometer aan stroom opladen. Het gaat om groene stroom, op basis van wind- en zonne-energie.

Het beursgenoteerde Fastned, dat in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al 126 snellaadstations uitbaat, worstelde lang met zijn Belgische expansie. CEO Michiel Langezaal voert al sinds 2014 gesprekken in België om nieuwe stations te openen, maar botste op zware administratieve procedures en de lange wachttijd voor een netaansluiting.

Snelwegparkings

Het snellaadstation is Oostende kwam er in samenwerking met de luchthaven van Oostende, met steun van de Europese Commissie. Daarnaast haalde Fastned vorig jaar een vergunning van het Agentschap voor Wegen en Verkeer binnen voor de bouw van 13 snellaadstations op snelwegparkings.

Die stations op parkings langs snelwegen in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen zouden er in de loop van 2021 komen. Volgens Langezaal zijn ze broodnodig. 'Er komen steeds meer modellen van elektrische auto's en mensen kopen die ook steeds meer. Het is belangrijk dat bestuurders van elektrische auto's kunnen rekenen op een goed netwerk van publieke infrastructuur. Zo verzekeren we dat mensen vrijheid hebben.'

Het gebrek aan laadpalen in België wordt als een van de grote hinderpalen voor de doorbraak van de elektrische auto gezien. Vlaanderen telde begin dit jaar 3.814 laadpunten. Dat aantal moet tegen eind 2020 stijgen naar 5.000. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 200 laadpunten bij.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud