Advertentie

De must-reads van het weekend

©Christophe De Muynck

Na een campagne gekleurd door debatten over koopkracht, transgenders en balletjes in tomatensaus is het nu eindelijk aan de kiezer.

©Gert Jochems

Hoe groot wordt de ruk naar rechts? Het is de centrale vraag die de stembusgang en de analyse van de uitslagen zal domineren. We volgen de man om wie het de laatste 15 jaar voortdurend draaide, en die ook deze campagne meesterlijk naar zijn hand heeft gezet. Wordt het de vlucht vooruit voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, die kandideert voor het premierschap, of de zwanenzang van de Vlaams-nationalist die er dan toch niet in geslaagd is het Vlaams Belang klein te krijgen?

Advertentie

Verder laten zestien ondernemers op hun stembiljet kijken, blikken we vooruit op de Europese uitslag en zien we hoe de schaduw van de donkerrode begroting nu al over de ongetwijfeld moeizame onderhandelingen hangt.

Feestje op de Leie, uitroeptekens op LinkedIn: de verkoop van het piepjonge Gentse AI-bedrijf Henchman aan uitgever LexisNexis voor 150 miljoen euro doet de techscene rillen van opwinding. Een uitzonderlijke deal of het bewijs dat Gent de enige techstad is die ertoe doet? Onze specialisten duiken in het dossier. ‘Je hebt vandaag geen honderden miljoenen meer nodig om een bedrijf te bouwen, dat lukt steeds sneller.’

©siska vandecasteele

Ze bracht ‘De mol’ weer op tv en maakte van Gert Verhulst een gerespecteerde talkshowhost. Annick Bongers was misschien wel de laatste koningin van de klassieke tv. Maar na tien jaar als programmadirecteur neemt ze nu afscheid van Play Media. Aan journalist Rik Van Puymbroeck vertelt ze waarom. ‘Een nieuw seizoen zou te veel in mijn comfortzone zijn.’

Advertentie
©Alfredo Caliz/Panos Picture

Vuile diesel, hopen afval en een enorme honger naar energie: cruises staan voor veel, maar niet voor duurzaamheid. De familie Pinault - van merken als Gucci en Balenciaga - zoekt met haar luxueuze rederij Ponant naar manieren om haar vloot uitstootvrij te maken. Zodat die excursies van 50.000 euro naar Antarctica straks helemaal verantwoord zijn. Maritiem redacteur Marie Van Oost gaat langs op de werf in Cádiz.

©Els Zweerink

Margaret Versteden groeide op in de Australische outback. Vandaag is ze de CEO van webwinkel Bol. Over haar traject van een sobere jeugd op de boerderij tot hoofd van een van de grootste retailers van Europa vertelt ze in een ontbijtbar in Utrecht. ‘Mijn ouders hebben absoluut hun best voor mij gedaan, maar ik had meer nodig dan zij me konden geven.’

©Josefien Tondeleir

Exact twee maanden geleden sloot Van Hool de deuren. Zo’n 2.400 werknemers verloren hun job bij de bus- en trailerbouwer uit Koningshooikt. Vier ex-werknemers vertellen over hun zoektocht naar een nieuwe baan. ‘Ik ben teruggegaan, maar ik was niet meer gemotiveerd.’

Sabato, ten slotte, haalt de zon in huis. Nu het eindelijk even gestopt is met regenen, maakt huischef Nicolas Misera een verfijnde tomatentaart. Mét een tip voor een passende nebbiolo-rosé, die de reputatie van rosé als ‘zwembadwijn’ aan flarden schiet.

Advertentie
Amerikaans president Donald Trump maakte woensdagavond bekend welke tarieven hij aan welke landen wil opleggen. Voor de Europese Unie komt er een algemene importheffing van 20 procent.
Europa
De Verenigde Staten leggen Europese producten een invoerheffing van 20 procent op omdat de Europese Unie zelf een tarief van 39 procent zou hanteren op producten uit de VS. Maar dat laatste klopt niet. Het werkelijke tarief bedraagt amper 1 tot 5 procent.

In het nieuws

Alle artikels meer
Greenyard communiceert niet over de reden van de schorsing en kan of wil ook niet zeggen wanneer het dat wel zal doen.
Na twee dagen schorsing op de beurs nog altijd radiostilte bij fruit- en groentereus Greenyard
Twee dagen geleden werd het aandeel Greenyard geschorst op de beurs. Over de reden van die maatregel houdt de fruit- en groenteverdeler de lippen op elkaar. Mogelijk heeft de schorsing te maken met de wens van hoofdaandeelhouder Hein Deprez om zijn plantagebedrijf in te brengen in Greenyard.