Nationale Bank dwingt fintechbedrijf Wise tot herstelplan
De Nationale Bank van België heeft het Britse fintechbedrijf Wise verplicht om een herstelplan op te stellen. De antiwitwascontroles bleken niet waterdicht te zijn.
Het Britse fintechbedrijf Wise werd in 2011 opgericht om internationale geldoverdrachten goedkoper, eerlijker en eenvoudiger te maken. Veel klanten gebruiken de service om grote bedragen naar het buitenland te transfereren om onroerend goed te kopen.
Maar in 2021 voerde de Nationale Bank van België, die toezicht houdt op Wise, een onderzoek uit naar de antiwitwasmaatregelen. Uit dat onderzoek, zo schrijft de zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen, bleek dat Wise van honderdduizenden klanten geen bewijs van adres had.
Rekening bevriezen
De NBB dwong het bedrijf een herstelplan op te stellen om aan de antiwitwaswetgeving tegemoet te komen. Wise, dat ontstond onder de naam TransferWise, moest in enkele weken contact opnemen met al zijn klanten om hen een bewijs van adres te vragen. Van klanten die de documenten niet tijdig in orde brachten, moest Wise de rekening bevriezen.
De Nationale Bank weigerde commentaar te geven op het nieuws over Wise. Maar bronnen rond het dossier bevestigen dat het Britse fintechbedrijf wel degelijk door de NBB op de vingers werd getikt en zich in regel moest stellen.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op