Advertentie

Nationale Bank dwingt fintechbedrijf Wise tot herstelplan

Wise werd verplicht om van honderdduizenden klanten een bewijs van adres te vragen. ©BELGAIMAGE

De Nationale Bank van België heeft het Britse fintechbedrijf Wise verplicht om een herstelplan op te stellen. De antiwitwascontroles bleken niet waterdicht te zijn.

Het Britse fintechbedrijf Wise werd in 2011 opgericht om internationale geldoverdrachten goedkoper, eerlijker en eenvoudiger te maken. Veel klanten gebruiken de service om grote bedragen naar het buitenland te transfereren om onroerend goed te kopen.

Maar in 2021 voerde de Nationale Bank van België, die toezicht houdt op Wise, een onderzoek uit naar de antiwitwasmaatregelen. Uit dat onderzoek, zo schrijft de zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen, bleek dat Wise van honderdduizenden klanten geen bewijs van adres had.

Advertentie

Rekening bevriezen

De NBB dwong het bedrijf een herstelplan op te stellen om aan de antiwitwaswetgeving tegemoet te komen. Wise, dat ontstond onder de naam TransferWise, moest in enkele weken contact opnemen met al zijn klanten om hen een bewijs van adres te vragen. Van klanten die de documenten niet tijdig in orde brachten, moest Wise de rekening bevriezen.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

De Nationale Bank weigerde commentaar te geven op het nieuws over Wise. Maar bronnen rond het dossier bevestigen dat het Britse fintechbedrijf wel degelijk door de NBB op de vingers werd getikt en zich in regel moest stellen.

Advertentie
Beleggers vrezen dat de forse invoertarieven van de Amerikaanse president Donald Trump de logistieke ketens van veel bedrijven ernstig zal verstoren.
Markten Live
Beleggers zijn druk bezig de tarievenoorlog in een somberder economisch plaatje te gieten. Het grootste kind van de rekening zijn de tot voor kort boomende Europese bankaandelen.

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud