opinie

Een AI-vriend die je nooit teleurstelt

Medeoprichter en technisch directeur TechWolf

Menselijk contact verliep de voorbije 20 jaar almaar meer via apps en sociale netwerken. De nieuwe generatie daarvan vervangt mensen door AI-gedreven persoonlijkheden, die de gebruiker op zijn wenken bedienen. Zijn we op het volgende sociale netwerk moederziel alleen?

Als je een van de miljoenen actieve gebruikers van de AI-app Character.ai bent, is de kans groot dat je een tiener bent. De grotendeels minderjarige gebruikerspopulatie spendeert gemiddeld meer dan twee uur per dag op de site, sprekend met AI-versies van fictieve én reële figuren. Bij de 15 miljoen opties behoren Albert Einstein, Elon Musk en de Hulk, maar bijvoorbeeld ook een AI-psycholoog. Met die personages kan je chatten en bellen, of een groepsgesprek opzetten met zowel mensen als AI-figuren.

  • De auteur
    Jeroen Van Hautte is medeoprichter en technisch directeur van de AI-start-up TechWolf.
  • De kwestie
    Toepassingen als Character.ai en Replika bieden AI-personages als gesprekspartners die sterk menselijk lijken.
  • De conclusie
    We mogen nooit vergeten dat het om machines gaat, die geprogrammeerd zijn om ons op onze wenken te bedienen.
Advertentie
Advertentie

De reacties op het succes van Character.ai zijn verdeeld. De gebruikers zijn nochtans overweldigend positief en er zijn veel positieve toepassingen. Denk aan AI-Napoleon laten inbellen in de geschiedenisles, of een AI-coach die je waar en wanneer ook helpt met een nieuwe taal. Veel gebruikers halen ook aan dat de toepassing hen door moeilijke periodes in hun leven loodst. De AI-psycholoog voerde al meer dan 150 miljoen gesprekken.

Onderzoek wijst uit dat de impact van een dergelijke therapie gemiddeld positief is, maar toch baart de trend zorgen. Zoals andere taalmodellen hallucineert Character.ai: soms denkt het model een echte mens te zijn, of stelt het volledig verkeerde traumadiagnoses.

Romantische partner

Maar de aantrekkingskracht van een vriendelijke, onmiddellijk beschikbare gesprekspartner is groot. Dat blijkt ook uit het succes van Replika, dat met gelijkaardige technologie een AI-metgezel belooft die altijd aan je zijde staat. Die belofte werd zeer concreet in 2021. Toen probeerde een man in Engeland, aangemoedigd door zijn AI-liefje op Replika met een kruisboog de Britse koningin te vermoorden.

Voor wie gewend is aan een volledig meegaande en altijd beschikbare AI-metgezel wordt de complexiteit van een echte vriendschap misschien stilaan te veel.

Replika-gebruikers zien hun AI-gezelschap als vriend, therapeut of zelfs romantische partner. Toen het bedrijf in 2023 probeerde erotisch getinte gesprekken van het platform te bannen, moest het na felle tegenreacties de beslissing terugdraaien. Een deel van de gebruikers leed er mentaal onder toen hun AI-partner hun virtuele avances plots begon af te wijzen.

Het wordt met de dag moeilijker AI-modellen als machines te blijven zien. Dat is niet toevallig. De recentste demo’s van OpenAI laten AI op indrukwekkend echte wijze grappen, lachen en aarzelen. Platformen als Replika geven de AI-personages een gezicht en een lichaam, en laten je er zelfs mee videobellen. Het gevoel van connectie is, net als bij traditionele sociale apps, een manier om gebruikers zo actief mogelijk te houden. Dat gevoel brengt ook positieve kanten met zich mee. Het biedt veel gebruikers steun en begrip die ze zonder AI misschien niet kregen.

Advertentie

Toch is het van levensbelang dat we niet vergeten dat we met een machine spreken. De populairste apps zijn vooral gemaakt om te doen wat gebruikers willen, zonder tegenspreken. Terwijl echte vrienden grenzen stellen en voor zichzelf opkomen, riskeren deze apps vooral gigantische AI-echokamers te worden. Die zijn voor velen aantrekkelijk of zelfs verslavend, maar ook riskant. Voor wie gewend is aan een volledig meegaande en altijd beschikbare AI-metgezel wordt de complexiteit van een echte vriendschap misschien stilaan te veel.

Advertentie
Frederic Bulcaen is de eigenaar en CEO van Typhoon, een kmo gespecialiseerd in afzuiginstallaties en transportlijnen.
Zware industrie
Met hoogtechnologische automatisatie als troef hebben Vlaamse machinebouwers al jaren goede klanten aan Amerikaanse maakbedrijven. De importtarieven van Donald Trump zetten dat nu op de helling. Maar er komen ook kansen. 'Trump wil meer fabrieken in de VS, maar er zijn niet genoeg arbeidskrachten. Daar komen wij in de picture.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Duizenden voormalige Audi-werknemers trokken donderdag naar Anderlecht voor een jobdag.
Op de jobbeurs van Audi: ‘Hier zijn veel bedrijven, maar ze verwijzen je wel vaak door naar hun website’
Terwijl in Vorst de laatste werknemers de sluiting van de Audi-fabriek afhandelen, speurden duizenden van hun collega's donderdag naar een nieuwe job op de jobbeurs in Anderlecht. 'Het is ironisch. Wat in de fabriek niet meer kon, kan hier wel: iedereen nog eens samen zien, en het hoofdstuk kunnen afsluiten.'
Gesponsorde inhoud