opinie

Terug naar kantoor? Integendeel, werk waar en wanneer je wil

Medeoprichter en CEO Planet B

Amazon roept zijn medewerkers opnieuw vijf dagen naar kantoor. De Gentse start-up met milieuvriendelijke producten Planet B pakt het anders aan: werken waar en wanneer je wil én een onbeperkt aantal vakantiedagen.

De e-commercereus Amazon heeft al zijn werknemers laten weten dat ze weer vijf dagen per week naar kantoor moeten komen. Voor een bedrijf van die omvang lijkt de beslissing op het eerste gezicht misschien logisch. Maar ze roept ook een belangrijke vraag op: moeten we vasthouden aan traditionele werkstructuren of is het tijd voor een andere aanpak?

Bij Planet B hebben we bewust gekozen voor een radicaal andere koers. We vallen niet terug op traditionele structuren, maar geloven dat flexibiliteit en vertrouwen de toekomst van werk bepalen. In plaats van medewerkers opnieuw te verplichten naar kantoor te komen, bieden wij een onbeperkt aantal vakantiedagen en een beleid van 'werk waar je wilt'. Iedereen krijgt de ruimte zijn werk en tijd in te delen zoals die dat nodig acht.

Advertentie

Bedrijven die echt willen innoveren, moeten erkennen dat vrijheid geen luxe meer is, maar een noodzaak.

Tegelijk zijn we heel helder over verwachtingen en doelen, zodat elke werknemer weet wat van hem wordt verwacht en waar de prioriteiten liggen. Die aanpak vereist een cultuur van transparantie en duidelijke communicatie. Eerlijke feedback is daar een essentieel onderdeel van. Een duidelijke missie en dito visie moeten centraal staan en iedereen moet begrijpen hoe zijn bijdrage in lijn ligt met de bredere bedrijfsdoelen.

Het idee van een no rules-beleid is deels geïnspireerd door bedrijven die hebben laten zien dat autonomie en prestatie prima samengaan, zoals de streaminggigant Netflix. Het werkt alleen met mensen die gemotiveerd zijn, verantwoordelijkheid nemen en naar uitmuntendheid streven, zowel voor zichzelf als voor het team.

De vrijheid die we onze medewerkers geven, is geen kwestie van gemak, maar van vertrouwen. We geloven dat mensen het best presteren als ze verantwoordelijkheid krijgen voor hun tijd en hun werk. De vraag is dus niet of we mensen meer vrijheid kunnen geven, maar of we vertrouwen genoeg hebben om ze de verantwoordelijkheid te geven die daarbij hoort. Voor ons is het antwoord duidelijk: mensen die vrijheid krijgen en het vertrouwen voelen om hun werk in te delen zoals zij dat het best achten, zijn niet alleen productiever, maar ook gelukkiger in hun werk.

Bedrijven die echt willen innoveren en hun talenten willen behouden, zullen moeten erkennen dat vrijheid geen luxe meer is, maar een fundamentele noodzaak.

Advertentie
Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud