Advertentie

Bram Vanhevel, analist bij het Belgische beurshuis Leleux AB, vindt dat Berkshire Hathaway, het gelauwerde investeringsvehikel van Warren Buffett, te weinig transparant is tegenover beleggers. 'Het kan nog wat leren van GBL', zegt hij in 'De Beursvoyeurs'.

Na studies politieke wetenschappen en een thesis over de uitwisseling van bankgegevens in de eurozone is Bram Vanhevel toevallig in de financiële wereld beland. Momenteel werkt hij als fundamenteel analist bij Leleux Associated Brokers, waarbij zijn dagen bestaan uit 'lezen, lezen en nog eens lezen'.

Vanhevel heeft door de grondigheid van hun werk ook een fascinatie voor shorters. 'Het idee dat iemand heel goed zijn huiswerk doet en daardoor iets ziet wat andere mensen niet zien, heb ik altijd bijzonder intrigerend gevonden. Shorters, zoals Michael Bury en Harry Markopolos die Bernie Madoff ontdekt heeft, spreken dus tot de verbeelding', lacht Vanhevel.

Advertentie

Private equity

Vanhevel licht dagelijks bedrijven door. Hij wijst op een bijzonder nadeel bij de alom geprezen holding Berkshire Hathaway. 'Het grootste nadeel van Berkshire Hathaway is dat het behoorlijk wat transparantie mist tegenover beleggers. Die kennen de meest genoemde delen van de portefeuille: de verzekeringsmaatschappijen, het spoorwegbedrijf en het belang in Apple. Ze weten ook dat gas- en elektriciteitsnetwerken in de holding zitten. Wat de mensen niet weten, is dat de holding een grote lijst aan niet-beursgenoteerde bedrijven bevat. Zoals bedrijven die brandweeruniformen vervaardigen, een ander bedrijf dat bakstenen produceert, een juwelier, een kleine meubelwinkel, enzovoort. Niemand weet hoeveel die bedrijven exact waard zijn', zegt Vanhevel.

'Ter vergelijking: het Belgische GBL, dat ook in private equity belegt, vermeldt in zijn boekhouding regel per regel precies welk bedrijf het bevat en welke waardering het op dat bedrijf kleeft. Daar kan Berkshire Hathaway iets van leren', zegt Vanhevel.

Benieuwd naar meer? Beluister de nieuwste aflevering van 'De Beursvoyeurs' met Ellen Vermorgen (De Tijd), Frank De Mol (De Belegger) en Tomas De Soete (host).

Advertentie
Advertentie

De Tijd Company Screener

BE0407040209

13 Administrators
  • Cédric FRERE
  • Christian VAN THILLO
  • Paul, jr DESMARAIS
  • Ian Gallienne
Meer bedrijfsinfo
Powered by
Advertentie
Donald Trump kondigde woensdag zijn importheffingen aan op buitenlandse producten die de VS binnenkomen.
Algemeen
interview
Hoe ga je als Belgisch bedrijf om met de Amerikaanse importheffingen? En wat kan je ertegen doen? 'Vroeger werd de factuurprijs van een product bij de douane aangegeven. Maar je kan die douanewaarde optimaliseren, en zo het bedrag van de heffing verlagen', zeggen experts.

In het nieuws

Alle artikels meer
'Ik zal niet met lege handen staan', zei premier De Wever in de Kamer al over zijn geplande bezoek aan Kiev.
De Wever trekt naar Kiev met Belgische defensie-industrie in zijn zog
Premier Bart De Wever wordt dinsdag in Kiev verwacht. In zijn zog reizen een handvol bedrijfsleiders van de Belgische militaire industrie mee. President Volodymyr Zelensky wil hen warm maken om in Oekraïne te investeren.
Gesponsorde inhoud